ÇİN DAMASI

ÇİN DAMASI

15.10.2019 16913

Çin Daması Nedir Nasıl Oynanır?

Çin daması her ne kadar adında dama kelimesi geçiyor olsa da bildiğimiz damadan farklı yönleri vardır.Damaya göre daha az taş ile oynanan aynı şekilde çapraz gitme hamlesi olmayan fakat tek kare ilerleyebilen bir oyundur. Satranç ve Türk daması gibi güzel bir strateji oyunu olmasına rağmen rakibinin taşını almadan ilerlemek iki oyundan ayıran önemli özelliğidir.

Taşınızı, diğer taşların aralarındaki boşlukları kullanılarak birbirinin üzerinden atlatılabilir (taşlarınızı hem karşı tarafınkinin hem de kendinizinkinin üzerinden atlatabilirsiniz.). zaten oyunun kısa sürede bitebilmesi için bu kaçınılmaz ve de gerekli. bazen karşı taraf sizin dizdiğiniz taşlar arasındaki boşluklardan yararlanarak sizin en arka köşesine kolayca yerleşebilir. Bu durumda hareket ettirirken hem kendinizin karşıya en kısa sürede ulaştıracak şekilde hareket ettirmeye, hem de karşı taraf için aynı şeyi yapmasına imkân vermemeye çalışılır. taş alma gibi bir şey yoktur, oyun sonunda da her iki tarafında 9 taşı vardır.

Oyunun Oynama Şekli ve Kuralları: 

  • Klasik satranç veya dama tahtasında oynanır.
  • Toplam on sekiz taşa ihtiyaç vardır.
  • Her rakibin dokuz taşı, tahtanın oyunculara göre sağ köşesine üç kareye gelecek şekilde sırayla dizilir. 3+3+3=9
  • Çin damasında taşlar ileri ve yan olarak tek kare ilerleyebilir.(Eğer önünde atlayacağı taş yoksa). Çapraz gitme yoktur. Geri gitme sadece rakibin 9 taşlık alanında yapılabilir.
  • Bu oyundaki amaç, rakibinin köşesine dokuz taşınızı ilk dizilişteki gibi taşımaktır. Bu şekilde ilk taşıyan oyunu kazanmış olur.
  • Kendi taşınızın ve rakibin taşının üzerinden atlanarak gidilebilir.
  • Oyunda takip edilecek strateji kendinize merdiven tabir edilen araları boş, atlanabilecek alanlar açmaktır.
  • Rakibinizin de taşların üzerinden atlamasını önlemek için taşların arkasındaki boşlukları doldurmanız gerekir.
  • Çin daması zekâya dayalı, zevkli bir oyundur ve beyin jimnastiği yapmak için idealdir.

Karşılıklı 9 adet birbirin aynı taşla (şah, vezir vb. farlılıkları olmayan) dama tahtası üzerinde oynanan bir oyun. Bir taraf siyah olur diğer taraf da beyaz olur. Her iki kişi de tahtanın kendine bakan sağ alt köşesine bu 9 adet taşı 3'ü yan yana gelecek şekilde üst üste 3 sıra halinde yerleştirir.

Taşlar yukarı, aşağı veya sağa-sola doğru ilerleyebilir. Amaç bu taşları en kısa sürede karşı oyuncunun taşlarının yerine yerleştirebilmek. Taşınızı, diğer taşların aralarındaki boşlukları kullanılarak birbirinin üzerinden atlatılabilir (taşlarınızı hem karşı tarafınkinin hem de kendinizinkinin üzerinden atlatabilirsiniz.). Zaten oyunun kısa sürede bitebilmesi için bu kaçınılmaz ve de gerekli. Bazen karşı taraf sizin dizdiğiniz taşlar arasındaki boşluklardan yararlanarak sizin en arka köşesine kolayca yerleşebilir. Bu durumda hareket ettirirken hem kendinizin karşıya en kısa sürede ulaştıracak şekilde hareket ettirmeye, hem de karşı taraf için aynı şeyi yapmasına imkân vermemeye çalışılır. Taş alma gibi bir şey yoktur, oyuncu kendi taşını rakibinin önüne oyunun başındaki gibi dizmeyi hedefler oyun sonunda da her iki tarafında 9 taşı vardır.